Ryggont

Att ha ont i ryggen är vanligt och det finns många orsaker till det. Den vanligaste ryggvärken sitter i ländryggen, det vill säga i nedre delen av ryggen. Vanliga orsaker till ryggont är:

  • Mycket stillasittande
  • Dåliga skor
  • Brist på fysisk aktivitet

Förebygga ryggvärk

Det finns mycket som du kan göra själv för att förebygga ont i ryggen. Om du har ett stillasittande jobb är det viktigt att ha ett höj- och sänkbart skrivbord. Med ett sådant skrivbord har du möjlighet att variera din arbetsställning mellan att sitta och stå. En pilatesboll kan också vara bra att sitta på emellanåt. När du sitter på en pilatesboll blir det lätt för kroppen att inta en korrekt hållning, vilket minskar risken för problem med ryggen.

Har du däremot ett arbete som innebär tunga lyft och att du rör mycket på dig är det viktigt att veta hur du ska röra på dig för att undvika både plötsliga skador och förslitningsskador som lätt kan uppstå i det långa loppet.

Fysisk aktivitet är otroligt viktigt, inte bara för att förebygga just ont i ryggen, utan det förebygger även många andra åkommor. Det är viktigt att variera mellan olika fysiska aktiviteter, annars finns en stor risk att kroppen får överbelastningsskador.

Välj skor som är stabila och som sitter stadigt om hälen. Det är också viktigt att skorna har en sula som är stötdämpande. Tänk också på att tårna ska ha gott om plats i skorna. Om du känner dig osäker på vilka skor som passar dina fötter bäst kan du alltid få hjälp med att välja skor av personalen i butiken.

En annan viktig faktor är att ha en säng som passar just din kropp. Be gärna butikspersonalen om hjälp med att välja ut en kontinentalsäng som passar just din rygg. Riktigt bra sängar är ofta dyra, men det är väl investerade pengar då mycket tid tillbringas i sängen.

Behandla ryggvärk

Om du besväras av ryggvärk trots att du har vidtagit åtgärder för att förebygga det, kan du alltid vända dig till din hälsocentral eller direkt till en fysioterapeut. En fysioterapeut kan, om ryggvärken beror på stelhet och spänningar, ge dig en mobiliserande mjukdelsbehandling. Det är en slags massage som ökar rörligheten och löser upp spänningar. Fysioterapeuten kommer troligtvis också att ge dig övningar som är bra för ryggen.

Related Posts

ezy