Kan kosttillskott ge en bättre hälsa?

Majoriteten av alla människor behöver inget extra tillskott av mineraler och vitaminer för att må bra. Det förutsätter dock att man äter en varierad och hälsosam kost till vardags och att man får i sig allt som kroppen behöver. Det finns dock vissa grupper som kan vara i ett extra behov av olika tillskott. Ett exempel på detta är barn, som är i behov av D-vitamin i form av droppar. Om du inte äter vissa livsmedel eller om du går på en strikt diet kan kosttillskott också vara ett sätt att säkerställa att kroppen får i sig alla näringsämnen.

Det går inte att sticka under stol med att många har en brist i matvanorna, men trots det verkar det ändå som att majoriteten får i sig alla mineraler och vitaminer genom den egna kosten. Det betyder alltså att de allra flesta inte har något behov av kosttillskott alls. Det sägs däremot att en kosthållning på max 1500 kalorier om dagen gör det svårt att få till alla de näringsämnen som krävs. Kosttillskott lämpar sig alltså för den som går på diet, väljer bort vissa livsmedel eller befinner sig inom vissa “grupper” som är extra utsatta. Observera att kosttillskott inte kan hjälpa din hälsa om du har ett beroende. Då är det bättre att kontakta ljungsjöberg för professionell hjälp.

När behövs D-vitamin?

I Sverige får vi inte mycket sol och därför är vi också så många om den när den väl dyker upp. D-vitamin är ett kosttillskott som alla barn upp till 2 års ålder är i behov av, men även äldre personer över 75 år rekommenderas D-vitamin. Om du inte äter fisk eller om du sällan är ute i solen under sommaren är D-vitamin också lämpligt.

När behövs folsyra?

Folsyra är ett tillskott som det blev mycket tal om för några år sedan, men sanningen är att folsyra endast är rekommenderat för kvinnor som kan tänkas eller som vill bli gravida. Kosttillskottet kan köpas på apoteket eller i hälsokostbutiker.

När behövs vitamin B12?

Ett annat kosttillskott som det har blivit mycket tal om är vitaminet B12. Orsaken till att det var eller blev så omtalat var helt enkelt för att allt fler människor började rikta in sig på vegansk kost. Att tillföra B12 i form av kosttillskott lämpar sig bäst för den som inte kan äta eller som inte vill äta animaliska produkter.

Related Posts

ezy