Gym eller konditionsträning?

Det diskuteras ofta vilken träningsform som är bäst. Kanske främst styrketräning jämfört med konditionsträning. Vi ska gå in på fördelar med vardera, så att du kan få en insikt i vilken du mest behöver.

Fördelar med gymträning

Det finns kanske de som föredrar att åka till gymmet framför att gå ut och ta en löprunda. Nu finns det ju såklart också oftast löpband och motionscyklar även på gymmet som möjliggör konditionsträning. Men vi kommer att fokusera på just styrketräning, som kanske är den främsta träningsformen som utförs på ett gym.

Många kanske styrketränar för att få en mer fast och tonad kropp med större muskler, för att de tycker det är snyggt. Och det är ju en anledning i sig som kan hjälpa till med motivationen. Men kanske den absolut största fördelen med att styrketräna kan vara den funktionella biten. Och då snackar vi inte om att bli starkare än andra, utan snarare att erhålla en funktionell kropp som dessutom håller bättre för olika livssituationer. Du känner dig starkare när du ska lyfta något, gå upp för en trapp eller kanske bara resa dig från en stol. Det kan speciellt bidra till en enorm skillnad för äldre personer, som i vanliga fall brukar tappa lite av ungdomens funktionalitet.

Fördelar med konditionsträning

Konditionsträning bidrar också till viss del till funktionella muskler. När du regelbundet gör löprundor stärks de muskler som hjälper dig att just springa. Dessa muskler kan lätt underskattas, men de kan komma att hjälpa dig med exempelvis hållning, vilket är otroligt viktigt för att kunna ha ett smärtfritt liv.

Men den kanske största fördelen med koditionsträning kan vara effekten den har på din hjärna. Den sägs hjälpa dig att hantera stress och må bättre, vilket är fördelar du inte riktigt utvinner från styrketräning. Dessutom har du möjlighet att träna ute i den vackra naturen.

Det mest optimala är förmodligen att göra lite av båda, då båda kan ge otroliga hälsofördelar både nu och på längre sikt.

Related Posts

ezy