Får du tillräckligt med vardagsmotion?

Känner du att du rör på dig hela tiden? Aldrig får du sitta still en sekund och alltid är det något som ska fixas som gör att du måste ställa dig upp. Vardagsmotion kan se ut på många olika sätt. Ibland tror vi dessutom att vi rör på oss betydligt mer än vad vi faktiskt gör. Det rekommenderas att människor, utöver gym eller annan träning, tar cirka 10.000 steg varje dag. Här nedan kan du göra vårt test för att se om du får så mycket vardagsmotion som du borde ha!

Fråga 1: Hur många minuter i veckan utför du träning som gör dig andfådd? Det kan t.ex. handla om bollsporter, gym eller löpning.

Fråga 2: Hur ser en vanlig vecka ut för dig? Hur mycket tid ägnar du åt vardagsaktiviteter som t.ex. cykling eller promenader?

Fråga 3: Hur stillasittande är du varje dag? Hur många timmar om dagen sitter eller ligger du ner? Sömn räknas inte.

Det vi vill att du ska göra nu är att räkna ihop alla dina timmar. Börja med att räkna ihop antalet minuter från fråga 1 och fråga 2. På så sätt kan du få reda på hur många aktivitetsminuter du har varje vecka. Rekommendationerna är att du ska lyckas uppnå minst 150 stycken aktivitetsminuter varje vecka. 150 minuter motsvarar 2.5 timme.

Kom du tillräckligt högt?

Kom du upp i 150 aktivitetsminuter eller fler så har du en väldigt bra vardagsmotion och en rutin som du bör hålla kvar i. Om du däremot inte uppnådde siffran 150 är det dags att titta närmare på hur du kan förändra din vardag. Ibland räcker det med väldigt små medel för att du ska lyckas uppnå siffran, t.ex. att leka mer tillsammans med barnen, gå ut i trädgården och kratta löv eller varför inte damma av din gamla cykel och börja färdas på detta sätt istället.

Kom ihåg att alla människor är individuella och har olika förutsättningar. Det kan vara så att du inte uppnår 150 aktivitetsminuter i veckan, även om du försöker det yttersta med de förutsättningar du har. Ha alltid i åtanke att det är bättre att försöka göra något, även om det är litet, än att inte göra någonting alls och bara luta sig tillbaka.

Related Posts

ezy