Träna med PT – så funkar det!

Har du funderat på att använda dig av en personlig tränare för att uppnå dina mål snabbare eller bättre? Att anlita en PT kan komma med både för- och nackdelar. Många gillar att träna “ensamma” och själva leta upp information och råd för att få bättre resultat. Andra vill ta hjälp redan från start för att säkerställa att träningen blir rätt på en gång. När man väljer en PT är det viktigt att man skaffar sig lite bakgrundsinformation om personen i fråga för att skapa sig en bild av vad man kommer att kunna få ut av sin tid tillsammans.

Majoriteten av alla människor är medvetna om vad en PT gör. En personlig tränare hjälper dig att uppnå dina mål med träning, men vad exakt är det de gör och är det värt att använda sig av? Man kan säga att en personlig tränares huvudsakliga uppgift är att säkerställa att du tränar på det mest effektiva, säkraste och bästa sättet utifrån dina egna förutsättningar. Det betyder att en PT kan hjälpa dig att få ut så mycket av din träningstid som möjligt, hjälpa dig att motivera dig själv mer, utmana dig, säkerställa att du tränar på rätt sätt, jobba aktivt med att förbättra din rörlighet, sätta upp ett kostschema och även se till att utföra olika typer av tester, t.ex. konditionstester eller styrketester.

Olika PT för olika ändamål

Det är ytterst sällan som du hittar en personlig tränare som kan precis allt inom alla områden. I de flesta fall så har en personlig tränare valt att specialisera sig på vissa områden. Det kan t.ex. handla om nedanstående alternativ:

  • Rehabilitering efter en sjukdom eller skada
  • Konditionsträning
  • Viktnedgång
  • Träning för seniorer
  • Träning för gravida samt träning innan eller efter en förlossning
  • Kost och livsmedel

Även om det kan kännas naturligt för dig så är det viktigt att vara införstådd med att en PT inte kan allt och inte är utbildad inom allt. Det betyder att du i de flesta fall inte kan förvänta dig att din PT kommer att ha någon medicinsk utbildning i bakgrunden. En personlig tränare är ytterst sällan en läkare, ortoped eller naprapat på något sätt och kan således inte hjälpa dig med medicinska problem och svårigheter. Det betyder däremot inte att din PT inte kommer ha möjlighet att hjälpa dig om du har en medicinsk åkomma, men du måste först se till att få ett utlåtande från din läkare för att din personliga tränare ska kunna veta vad som gäller för just dig och vilken träning som passar.

Related Posts

ezy