Håll dig frisk på jobbet

Det är viktigt att hålla kroppen aktiv och i god form, för att den ska hålla hela livet. Idag arbetar majoriteten av befolkningen på ett väldigt stillasittande sätt, till exempel på kontor. Därför är det extra viktigt att hålla igång under rasterna och på fritiden för att kroppen ska orka med. Annars löper man stor risk att bli stel och få ont i muskler och leder. Det finns dessutom en överhängande stor risk att drabbas av allvarliga kroniska sjukdomar.

Minska risken för artros

En kronisk sjukdom som drabbar drygt en fjärdedel av befolkningen över 45 år är artros. Det är en ledsjukdom som är väldigt smärtsam och kan leda till stora handikapp i livet. Inne hos https://www.artros.org kan du läsa mer om sjukdomen och hur du ska göra för att minimera risken att drabbas själv. Genom sjukgymnastik och bra kost kan man värja sig bra mot symptomen även om man drabbas av sjukdomen.

Det bästa är att hålla sig aktiv och ta hand om lederna i god tid, redan från 20-års ålder. Det kan bidra till mindre risk för att drabbas av artros och liknande sjukdomar i framtiden.

Fem minuter i timmen

Alla som arbetar på kontor, som chaufförer eller på annat sätt sitter ner större delen av tiden, måste komma ihåg att ta “sträckpauser”. Cirka fem minuter i timmen är en bra utgångspunkt om man har möjlighet till det. Det handlar alltså inte om ett stort träningspass, utan bara några minuter där man passar på att sträcka på sig ordentligt. Stå upp, sträck upp händerna i luften och stretcha både ben och armar.

Detta rätar ut kroppen och tillåter alla muskler och leder att få arbeta en liten stund. På så sätt minskar man risken för stelhet och framtida problem. Detta är en viktig del av friskvård och alla företag borde vara måna om att sätta upp instruktioner för hur sådan 5-minuters-gymnastik kan gå till. Om dessa instruktioner inte finns på din arbetsplats kan du gå till HR eller företagshälsan och be om att få dem utskrivna.

Behöver inte vara ansträngande

För stillasittande yrkesgrupper är det extra viktigt att få in mer vardagsmotion. Det är jättebra att gå till gymmet ett par gånger i veckan, men också farligt att tro att det räcker så. Det sägs att man ska gå mellan tio och femtontusen steg på en dag, och det gör man knappast framför datorn. Därför är det extra viktigt att ta en extra promenad då och då.

Passa på att ta en rejäl bensträckare på lunchen. Promenera till och från jobbet om du har möjlighet. Om inte så kanske du kan börja parkera bilen längre bort eller gå av bussen en hållplats tidigare? Försök att få in minst en timmes extra promenad varje dag så märker du snart hur du både blir friskare och orkar mer.

Related Posts

ezy