Tre tips för mer vardagsmotion

Vardagsmotion kan göra stor skillnad på hälsa, pigghet och midjemåttet. Du ska nu få tips på tre sätt att få in mer vardagsmotion i vardagslivet.

Vardagsmotion

Vardagsmotion är den motion som du får i vardagen utan att behöva gymkort eller träna som inför ett maraton. Mycket av vår vardagsmotion är helt gratis och är aktiviteter som är en del av våra liv. För att de verkligen ska ge effekt måste vi till viss del ändå vara medvetna om motionen, i alla fall om vi vill börja komma i form eller gå ner i vikt. Det är viktigt att vi tar hand om vår hälsa både genom bra mat och fysisk rörelse, men också genom att stressa mindre och sova bra. Vi behöver också frisk luft varje dag och dricka nog med vatten. Om du röker eller snusar är det viktigt att försöka sluta, även om det tar tid och kraft. För en bra hälsa är det också viktigt att tänka på din inomhusmiljö och den luft som finns där. Det kan vara klokt att göra en ovk besiktning – en obligatorisk ventilationskontroll av en certifierad kontrollant som Radea. Syftet är att varje lägenhet och lokal ska ha tillfredställande ventilation. Då kommer du både vara piggare och sova bättre.

#1 Jobbet

Hur tar du dig till jobbet? Du kan få in mycket vardagsmotion genom att byta ut bilen eller bussen mot cykel eller benen. Du får både mer motion och sparar pengar. Om det inte är möjligt att cykla eller gå hela vägen kan du hoppa av några hållplatser tidigare för att i alla fall få en kilometers promenad varje morgon och eftermiddag. Om du kör bil kan du parkera bilen en bit bort. Varje meter som du rör dig i vardagen har en positiv verkan. När det kommer till rörelse gäller verkligen devisen “Många bäckar små” – många småpromenader under dagen kan sammanlagt ge dig en femkilometers promenad, utan att du ens tänker på det.

#2 Fritiden

Vad gör du på helgerna? Att hitta på något ger alltid motion. Vare sig det gäller att gå och hälsa på en vän – att gå eller cykla till vännen -, grilla med barnen eller bada, så kommer du att röra dig mycket mer än om du bara är hemma och har det “mysigt”. Det är inget fel med att vara hemma och mysa, men börja inte lördagen med det, då finns det en risk att det blir allt du gör under helgen. Försök att alltid göra någon slags aktivitet varje helg. Det behöver inte vara stora saker eller något som tar hela dagen, men något som tvingar dig från soffan eller matbordet.

3# Stäng av underhållningen

Förr i tiden gjorde folk saker, idag sitter vi och titta på när andra människor gör saker – och önskar att våra liv vore mer spännande. Ok, du kan inte stänga av din surfplatta och plötsligt är du en spion i New York, men du kan testa att klättra i berg, uppfostra en hund eller träna till ett spännande lopp som Vasaloppet – alltså leva livet och göra saker.

Related Posts

ezy